Rozloučení s paní Alenkou Čečrdlovou

Dne 10.6.2020 se retrívří nebe nad ČR zatáhlo o něco více než obvykle, protože českou kynologii a hlavně její truchlící rodinu ve věku 70ti let navždy opustila poradkyně pro chov GR, zakládající členka a bývalá prezidentka RK CZ, majitelka CHS Golden Erinor a Blue Erinor, exteriérová rozhodčí paní Alena Čečrdlová. 

Kdo měl kdy šanci potkat tuto usměvavou a milou dámu jistě potvrdí, že máme na co vzpomínat a také za co jí být vděční. Vyprávění o dobách, kdy se na krytí, na výstavy nebo pro štěňátka jezdilo na devizový příslib a doložku vlakem, tehdy do „zakázané západní Evropy“ inspirovalo mnoho začínajících chovatelů k zahraničním krytím, k tomu neomezovat se v dobách svobody na Čechy, ale importovat pejsky ze zahraničí nebo se svými holčičkami vyrazit za ženichem za hranice.

Prvním plemenem, se kterým Alenka vstoupila do rodiny retrieverů byl Labrador retriever. V roce 1983 se narodila její budoucí šampionka černá Nora Jitřní lov, na které odchovala o tři roky později svůj první vrh. A již v roce 1987 se jí narodil černý Brian Erinor, který vnesl do českého chovu moderní silný typ labradora. Získal titul Interchampion, a své kvality ve vysoké míře přenášel na své potomstvo, stejně jako jeho dcera Interchampionka Janeta z Veverova, kterou si Alenka nechala ve svém chovu. Její chovatelská stanice Erinor a později Golden Erinor se stala značkou pro kvalitu a příslibem výstavních a chovatelských úspěchů. Celá osmdesátá a devadesátá léta sbíraly odchovy její chovatelské stanice nejvyšší mety a staly se základem velké části českého chovu labradorů.

Nora Jitřní lov

První zástupkyní plemene zlatý retrívr v CHS Erinor, která byla následně přeregistrována na CHS Golden Erinor, byla Aige Bohemian Gold (Dorion Belaja x Corina Golden Araukarity) po které zůstala v CHS Erinor fenka, Oxana Erinor. Další etapou chovu zlatých retrívrů v ČR byl rozvoj plemene chovem na importované fence paní Alenky – milované fence „Ladynce“, oficálně CH Annabella, která se narodila 5.3.1994 a byla importovaná do ČR z Holandska. Annabella dala českému chovu zlatých retrívrů s opravdu věhlasnými plemeníky jako byl Ritzilyn Man About Town, Dunsaron Indianna nebo legendární Standfast Angus vynikající základ mnoha linií. Její potomci jako byl High Rival Golden Erinor, Chain Golden Erinor, JCH Baronessa Blue Erinor a CH Blade Bodie Blue Erinor byly v počátcích mnoha základů chovu zlatých retrívrů u nás a přinesly do našich rodokmenů kvalitní zahraniční krev a v té době nový trend mohutných, krémových zlatých retrívrů.

Tato první generace byla následována dalšími překrásnými a šikovnými potomky z CHS paní Čečrdlové jako byl MultiCh Fabio Golden Erinor, CH Fortune Teller Golden Erinor, CH Ice Queen Golden Erinor a mnoha dalšími.

Ch Annabella 1994 – 2004

S manželem také přivezli z Dánska do České republiky první zástupce plemene Chesapeake Bay retrievera a v květnu 1997 odchovali velmi úspěšný první český vrh včetně Evropské vítězky roku 2001 Amazonky of Blue Erinor.

JCh Atlanta Blue Erinor

Kdo měl tu čest zavítat k paní Čečrdlové na návštěvu ať už s měřením pejsků při uchovňování, nebo jen na přátelský rozhovor, o které na zahrádce ve Vranném nebyla nikdy nouze, dočkal se vždy úsměvu a prověřených funkčních rad typu – „Nejí granule, no bodejť, buchty mu upečte…“ nebo „U toho krytí, musíte tu holčičku nechat ať ho trochu omrkne, jestli se jí líbí. To víte, láska….“.

Paní Alenka byla i vynikající exteriérový rozhodčí, k pejskům přistupovala vždy mile, měla svůj typ a dokázala ho spolehlivě v kruhu najít a vyzdvihnout. Když jí to její povinnosti a zdraví dovolovaly, neminula jedinou klubovou výstavu na Konopišti, aby se podívala, jaké typy se budou líbit zahraničním rozhodčím. Její zájem o plemeno byl neutuchající a nesnižoval se věkem ani zkušenostmi, naopak. Zlatým retrívrům dokonce vybrala Evropské vítěze v roce 2014 na Evropské výstavě psů v Brně a ještě mnoho let po té na tento den a krásné představitele jejího milovaného plemene na této prestižní akci vzpomínala.

Pro Retriever Klub CZ odvedla obrovské množsví práce, ať jako jeho prezidentka nebo později poradkyně chovu GR či organizátorka klubových výstav. Nikdo nikdy nepochyboval o tom, že se kynologie a láska k retrívrům obecně, stala součástí její DNA. V mnoha rodokmenech máme upomínku toho, že láska k chovu a plemeni, nechává své výsledky generacím příštím a za to paní Aleně Čečrdlové patří obrovský dík, dala chovu retrívrů velký dar a její smích v telefonu a úsměv při typickém „Ale dobrý den!“ nám bude všem moc chybět.

Paní Alenko, děkujeme. Budeme na Vás s láskou, vděčností a úctou vzpomínat.  

Poslední rozloučení s paní Alenkou proběhne dne 17.6.2020 v 11:20 v malé obřadní síni Strašnického krematoria v Praze a obřad je po dohodě s truchlící rodinou přístupný veřejnosti.

Za vedení klubu s pomocí D. Götzové, B. Novotné a J. Sopouškové sepsala R. Stegurová

Publikováno: 11. 6. 2020
Poslední úprava: 12. 6. 2020 00:03:50