Nový poradce chovu pro GR paní Lenka Wagner Nokič

Jmenuji se Lenka Wagner Nokič, bydlím v malé vesničce Nová Ves na Praze východ. Již od mala jsem milovala psy. Vodila jsem domů toulavé psy z ulice a zkoušela přesvědčit rodiče, abychom si alespoň jednoho nechali, ale bez úspěchu. Svého prvního psa jsem si pořídila až v dospělosti. První zlatý retriever překročil práh našeho domu v roce 2009 a v roce 2010 jsem založila chovatelskou stanici Dorado blanco. Nyní mám sedm zlatých retrieverů ve věkovém rozpětí od 1 roku do 13 let. Snažila jsem se rozvíjet chov a oživit krev v ČR importem svých psů například z Maďarska, Ruska, naposledy před rokem ze Španělska. Odchovala jsem několik vrhů, kdy jsem převážně využívala psy importované do ČR, nebo jezdila krýt do zahraničí.

Během svého chovatelského života jsem byla několikrát na vrcholu, ale několikrát také na dně. Dosáhla jsem velkých výstavních i pracovních loveckých úspěchů, odchovala několik zdravých a úspěšných potomků. Na druhou stranu největší ranou byl odchod mých dvou teprve dvouletých psů díky závažné nemoci, což mi otevřelo oči, jak moc je důležité znát rodokmeny i několik generací zpátky.

Se svými psy se věnuji loveckému výcviku, několik let jsem se věnovala také dogdancingu a velkou zálibu jsem našla ve výstavách. Poslední roky také pořádám výstavní semináře a pomáhám v kruhu s handlingem. Vzhledem k tomu, že moji psi významně zasáhli do chovu v ČR díky krytí, obrací se na mě hodně chovatelů s žádostí o rady, které se týkají reprodukce a často psům při krytí asistuji.

Věřím, že všechny tyto zkušenosti budu moci maximálně využít coby poradce chovu pro GR a budu oporou a pomocníkem všem, kteří to budou potřebovat. Přeji si, aby se plemeno zlatý retriever rozvíjelo správným směrem z hlediska zdraví, povahy a exteriéru a budu dělat vše proto, abych k tomu mohla přispět.

Publikováno: 15. 3. 2023
Poslední úprava: 15. 3. 2023 23:15:16