Stargardtova choroba (STGD) u plemene LR

Stargardtova choroba (STGD)

Stargardtova choroba je dědičné oční degenerativní onemocnění sítnice, způsobující podstatné zhoršení zraku u labradorských retrieverů. Jedná se o nemoc, způsobenou mutací genu pro tvorbu membránového proteinu světločivých elementů. Na sítnici se díky tomu ukládají v retinálním epitelu metabolity vitamínu A a lipofuscinu. Více trpí čípky, které jsou důležité pro vnímání barvy, méně tyčinky reagující na světlo.

Projevy jsou patrné především u starších psů, u kterých lze pozorovat rozšířené zornice a abnormální reakci na oslnění. Výrazně je narušeno jak denní vidění, tak vidění za šera.

Vzhledem k tomu, že se se jedná o onemocnění s autosomálně recesivní dědičností, platí zde tedy stejné schéma v chovu jako u většiny genetických  chorob psů: nespojovat dva přenašeče!

V posledních letech je možné toto onemocnění geneticky testovat, bývá součástí velkých panelů ve většině laboratoří, např. Genomia, Laboklin, UCD, Wisdom.

Vzhledem k tomu, že testování na toto onemocnění není ještě rutinní záležitostí, není zcela znám jeho výskyt.

Ráda bych zmapovala situaci populace v ČR a proto bych poprosila o zaslání testů ty, kteří mají u svých chovných labradorů Stargardtovu chorobu otestovanou.

Předem velice děkuji,

Iva Vítková, poradce chovu pro LR

Publikováno: 6. 10. 2023
Poslední úprava: 6. 10. 2023 10:51:13